Lekker de frisse wind door je huis!

De voorjaarsschoonmaak hoort bij de lente. Zo was het vroeger al, aan het einde van de winterperiode, om zo het nieuwe seizoen in te luiden. De ramen en deuren mogen open, vloerkleden uitgeklopt! De grote opruiming en een heerlijk geurend sopje door je huis halen. Want: een opgeruimd huis betekent een opgeruimd hoofd!

Om alvast in de juiste stemming te komen, geven we je vijf handige tips om deze klus eens even lekker aan te pakken. En je zal zien, na deze tips ben jij klaar voor het voorjaar!

voorjaarsschoonmaak

Tip 1 We gaan eerst opruimen.

Een schoon huis is ook een opgeruimd huis. Dus gaan we eerst opruimen. Begin in de schuur of op de zolder. Grote kans dat hier al wat spullen weg kunnen. En deze ruimte kan je straks weer goed gebruiken. Straks in de zomer wil je in de schuur misschien wel je barbecue neerzetten of makkelijk je fiets kunnen pakken. En op zolder wil je misschien spullen zetten die je niet zo vaak nodig hebt dus daar wil je ruimte hebben om wat spullen naartoe te verplaatsen.

Hoe ga je opruimen?

Maak een selectie van spullen die je wilt verkopen, bewaren of weggooien. Zet de spullen die je wilt verkopen op marktplaats (www.marktplaats.nl) of Vinted (www.vinted.nl)

Als er tussen de spullen die je wilt weggooien nog mooie bruikbare items zitten kan je overwegen deze naar de kringloop te brengen.

De spullen die je niet iedere dag nodig hebt, maar zeker niet weg wilt doen kan je in een opslagbox opslaan. Denk hierbij aan je winterkleding, kerstspullen of een meubelstuk die je voorlopig even niet gebruikt. Hier is dat de kapstok van oma waar ik echt wel sentimentele waarde aan heb, maar we kunnen ‘m gewoon niet kwijt in huis. Zo hebben we ook een paar kratten met spullen, kleding, een bankje en kastje en de kapstok opgeslagen in een mobiele opslagbox. Kijk voor deze gemakkelijke oplossing voor het opslaan van je spullen op: www.mobox.nl

Zo. Het huis is nu wat leger (misschien nu alleen nog in gedachten) dus kunnen we gaan schoonmaken.

Tip 2 Kies je schoonmaak attributen.

Omdat je je voorjaarsschoonmaak hebt ingepland kan je voorbereidingen gaan treffen. Je wilt straks lekker door kunnen werken en niet halverwege naar de winkel om iets te moeten kopen. Dus we gaan even het lijstje af:

Heb je nog voldoende schoonmaakdoekjes en schuursponsjes in huis?

Welke schoonmaakmiddelen ga je gebruiken? Ga je zelf schoonmaakmiddelen maken door gebruik te maken van natuurlijke producten (voor de beginners: lees je goed in over het zelf maken van schoonmaakmiddel en wat je nodig hebt) of ga je deze kopen in de winkel? En kies dan gelijk eens een andere geur die je nog niet hebt gebruikt. Aan geur raak je gewend, een nieuwe geur valt daardoor lekker op.

Ga de ruimtes die je wilt schoonmaken af en bedenk wat je nodig hebt. Denk daarbij vooral aan de attributen die je niet vaak gebruikt of die lang mee gaan, of je daar nog genoeg van hebt. Zoals stofzuigerzakken, zemen etc.

Tip 3 Van boven naar beneden.

Maak een plan, waar begin je? De keuken? De woonkamer? De badkamer of de slaapkamer? Als je hulp krijgt bepaal dan of iedereen een eigen ruimte en/of taak te doen krijgt. Ga je eerst overal de ramen zemen? Wij zeggen altijd: schoonmaken doe je van boven naar beneden.

Wat kan helpen is een tijdsindeling te maken. Hoeveel tijd wil je per ruimte gaan besteden. Zo blijf je niet hangen in 1 ruimte om er vervolgens achter te komen dat het al laat is, en je nog een hele hoop andere klusjes hebt te doen.

We nemen als voorbeeld de keuken; haal de kastjes leeg en zet alles op je eettafel. Begin bij de bovenste kastjes, de afzuiger, je aanrechtblad, kookplaat, vergeet de wasbak niet! Vervolgens de onderste kastjes en als laatst stofzuig en dweil je de vloer. Voordat je je schone kastjes weer in gaat ruimen, let erop of de spullen die je erin terug gaat zetten nog schoon zijn, anders kun je deze ook reinigen.

Ken je Marie Kondo? Zij ruimt op door alle spullen uit de kasten te halen en te gaan groeperen op soort. Borden bij de borden, bestek bij het bestek, kopjes bij de kopjes etc. Wellicht kom je erachter dat je niet alles meer nodig hebt, maar nog wel wilt bewaren en ergens anders wilt opbergen.

Zijn er dingen waar je blij van wordt? Die bijzondere ovenschaal of een kookboek van je favoriete chef-kok? Zet dit dan vooraan, of geef het een mooie plek in je keuken. Iedere keer als je er daarna naar kijkt, krijg je weer dat blije gevoel.

Tip 4 Opbergdozen

Je zult merken dat je spullen op een andere plek of op een andere manier wilt gaan opbergen. Je kunt hier stevige dozen of opslagkratten voor gebruiken. Bedenk wat je belangrijk vindt in de opbergmogelijkheid. Wil je dat deze doorzichtig is? Moet deze vooral veel gewicht kunnen dragen. Waarschijnlijk wil je ook erop kunnen schrijven wat erin zit zodat je alles makkelijk terug kunt vinden. Voor opbergdozen en kratten kijk je op www.mobox.nl.

Tip 5 Hou vol!

Werk ruimte voor ruimte af. En geef niet op! Je harde werken wordt beloond.

Zet je favoriete muziek op, beloof je zelf een traktatie waar je blij van wordt aan het einde van dit opruim- en schoonmaak ritueel.

Plan een dag in om te beginnen met schoonmaken, anders blijf je het voor jezelf uitschuiven. En voordat je het weet is de lente voorbij. Dus schrijf het in je agenda, op de gezamenlijke kalender, laat het weten aan je medebewoners, iedereen mag het weten, zodat ze je kunnen helpen.

Vergeet ook vooral niet na afloop de voorjaarsbloeiers in huis te halen, deze ruiken niet alleen lekker maar fleuren ook je huis op.

 

Ruimtecalculator

Tuintafel
Tuinstoel
Ligstoel
Grasmaaier
Wasmachine
Droger
Kast (groot)
Verkleedkist
Mobox verhuisdozen
Fiets
Gereedschapskist
Surfplank
Mobox verhuisdozen
Bed (1 persoons)
Bed (2 persoons)
Matras (1 persoons)
Matras (2 persoons)
Kledingkast (klein)
Kledingkast (groot)
Nachtkastje
Mobox verhuisdozen
Koelkast
Diepvriezer
Afwasmachine
Magnetron
Eettafel
Stoelen
Gasfornuis
Wasmachine
Mobox verhuisdozen
Bureau
Bureaustoel
Archiefkast
Computermeubel
Tafel
Stoelen
Mobox verhuisdozen
Bank (2 persoons)
Bank (3 persoons)
Boekenkast
Eettafel
Eettafel stoelen
Bijzettafel
Wandmeubel
Salontafel
Fauteuil
Dressoir
Televisiemeubel
Mobox Verhuisdozen

Berekende ruimte

Benodigde ruimte
0.00 m3
Kies je opslagbox
8 m3 Opslagbox
0
14 m3 Opslagbox
0

Voor de aangegeven postcode is het niet mogelijk om direct een opslagbox te reserveren.

Vraag een vrijblijvende offerte aan.Chat on WhatsApp