Opruimen, waar te beginnen: De basis
Een goede voorbereiding
Zorg dat je alles bij de hand hebt. Daar begint het mee. Heb je genoeg vuilniszakken, heb je schoonmaakspullen? Hieronder staan een aantal handige tips om goed te beginnen:
- Heb schoonmaakspullen bij de hand. Een alles reinigingsspray en een microvezeldoekje zijn de meest bruikbare. Zo kan je makkelijk de ruimtes schoonmaken van stof voordat je ze opnieuw inruimt.
- Zorg dat je genoeg stevige vuilniszakken bij de hand hebt.
- Koop lade verdelers, kunststoffen dozen en goede opbergers. Zo kan je direct beginnen met het inladen van je spullen. Sla groot in, wat je niet gebruikt kan je altijd terug brengen.
- Maak een lijst met het doel wat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld: ‘de keuken organiseren’ en indelen op gebruiksgemak en zet daar een tijdsplan achter. Zo kan je jezelf aan je tempo houden.
Doe het direct
De grootste regel met opruimen is om dingen direct te doen. Anders blijft het liggen en ben je je motivatie om op te ruimen kwijt. Zorg dus dat je een goede voorbereiding hebt om te starten en dat je alles bij de hand hebt. Heb je tijdens het opruimen flink wat vuilniszakken vol gestopt, breng deze dan alvast was. Dan zal je zien dat als het uit de weg is al een opruimt gevoel geeft. Dit geldt ook voor kartonnen dozen die je eventueel weg moet gooien en kledingdonatie zakken.
Begin klein
Begin met een ruimte en maak daar weer secties. Bijvoorbeeld: het hang gedeelte van je kledingkast of de trapkast. Zodra je klaar bent met deze sectie ga je door naar de andere. Zo blijft het overzichtelijk en krijg je sneller het gevoel dat het opruimen werkt. Want je kan na elke sectie weer een streep doorhalen op je lijstje!
Maak stapels
Doneren, weggooien en bewaren zijn de drie stapels die je gebruikt. Als je je spullen gaat uitruimen leg ze dan direct bij de stapel waar je ze wilt. Twijfel je nog over sommige spullen, zet deze dan even opzij en bedenk of je ze echt nodig hebt. Ondertussen kan je door met opruimen. Mocht je nog meer twijfelen dan kunnen ze altijd op de bewaar stapel.
Ben je klaar met opruimen van de spullen die je wilt bewaren, stop dan direct de spullen die je wilt weggooien in een vuilniszak en stop de spullen die je wilt doneren in tassen of dozen en geef deze een plek elders in huis. Zo kan je straks direct de spullen in je auto laden en het afgeven bij de kringloop.
Het hoeft niet in een dag
Geef jezelf een kader. Je kan (waarschijnlijk) niet je hele huis in één dag opruimen. Begin bij een ruimte bijvoorbeeld de slaapkamer. Heb je deze ruimte af, schat dan in of je nog genoeg tijd hebt om aan een andere ruimte te beginnen. Je wilt jezelf niet haasten en met onafgemaakt werk blijven zitten. En gun jezelf ook de rust om goed te eten en te drinken, want je hebt natuurlijk wel al je energie nodig om goed op te ruimen!
De ‘ik weet het nog niet zeker’ doos
Soms heb je van die ‘rommeltjes’ waar je niet weet wat je er mee moet. Bewaren? Misschien handig voor in de toekomst, emotionele waarde en noem maar op. Maak een doos waar je deze spullen in stopt en geef jezelf een tijdvak van bijvoorbeeld een half jaar. Blijft de doos onaangeraakt in de berging staan, kijk dan weer kritisch naar de spullen.
De voordelen van MOBOX
[icon name=”check” class=”” unprefixed_class=””] Inclusief: 10 verhuisdekens, 3 vastzetbanden en 1 slot met sleutel
[icon name=”check” class=”” unprefixed_class=””] Extra handig meegeleverd: 1 steekwagen en 2 meubelhondjes
[icon name=”check” class=”” unprefixed_class=””] De opslagbox wordt verwarmd en beveiligd opgeslagen
[icon name=”check” class=”” unprefixed_class=””] Na de eerste maand huur, per week opzegbaar
[icon name=”check” class=”” unprefixed_class=””] Gratis tussentijdse toegang, de koffie staat klaar
[icon name=”check” class=”” unprefixed_class=””] Vervoerskosten bij 3 maanden huur gratis